dieta bezglutenowa
Dieta

Dieta bezglutenowa: dla kogo, z czego się składa?

Gluten to jeden z najpopularniejszych alergenów pokarmowych. Z tego powodu coraz więcej ludzi decyduje się na wyeliminowanie go ze swojego jadłospis. Czym jest gluten, kto powinien z niego zrezygnować, a także jakie są najważniejsze założenia diety bezglutenowej? W dzisiejszym wpisie postaram się przedstawić Ci najważniejsze informacje.

Dla kogo dieta bezglutenowa sprawdzi się najlepiej?

Gluten to mieszanina roślinnych białek, która występuje powszechnie w różnych odmianach zbóż. Jest on obecny w popularnych produktach spożywczych, które każdego dnia lądują na naszym stole. Wśród nich możemy wymienić: pieczywo, makarony, jogurty czy niektóre kasze. Dieta bezglutenowa jest dedykowana osobom, których organizm źle toleruje tę mieszaninę. Nietolerancja glutenu objawia się m.in. bólem brzucha, nudnościami, wzdęciami, zaparciami i biegunkami, ogólnym złym samopoczuciem, a także drętwieniem rąk czy nóg. Jeśli po zjedzeniu glutenu towarzyszą Ci takie objawy, powinieneś udać się do lekarza i wykonać odpowiednie badania diagnostyczne. Zweryfikują one, czy cierpisz na nietolerancję. Warto dodać, że nie tylko osoby, które nie tolerują glutenu, mogą korzystać z tej diety. Sprawdzi się ona świetnie także w przypadku osób, cierpiących na różne choroby autoimmunologiczne. Należy jednak pamiętać, że decyzja o przejściu na taką dietę powinna być zawsze skonsultowana z lekarzem, ze względu na jej restrykcyjny charakter.

dieta bezglutenowa - podstawowe zasady

Podstawowe zasady diety

Podstawowym założeniem tej diety jest wyeliminowanie glutenu z codziennego jadłospisu. Dieta bezglutenowa powinna być wolna m.in. od tradycyjnego pieczywa, ciast, pizzy, makaronów i wszelkich dań robionych z mąki pszennej, takich jak naleśniki czy pyzy. Osoby będące na tej diecie powinny dokładnie czytać składy produktów, gdyż gluten może występować tak naprawdę wszędzie: w wędlinach, serach, słodyczach, przyprawach, a nawet lekach. Produkty zbożowe powinny zostać zastąpione zbożami bezglutenowymi, takimi jak ryż, amarantus czy komosa ryżowa. Dieta powinna być także bogata w białko, siemię lniane, suszone owoce czy pestki dyni i słonecznika. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jak przydatny był ten post?

Średnia ocena 5 / 5. Vote count: 2

Bądź pierwszym, który oceni ten post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *