Dieta wysokobiałkowa najczęściej kojarzy nam się ze sportowcami, jednak nie wielu z nas wie, że może być ona stosowana również przez osoby, które prowadzą aktywny tryb życia, a nawet zmagają się z różnego rodzaju kontuzjami. Ten sposób odżywiania jest bardzo chętnie propagowany przez trenerów personalnych, a także popularnych w dzisiejszych czasach blogerów i influencerów. W dzisiejszym wpisie podpowiemy Wam, jakie są główne założenia tej diety, a także dla kogo jest ona polecana. Zapraszamy!
Założenia diety
Głównym założeniem
diety wysokobiałkowej jest zwiększenie spożywania białka, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczy. Białko posiada bowiem właściwości budulcowe, co korzystnie wpływa na wygląd naszej sylwetki, a także pozwala sportowcom poprawiać ich wyniki. Wyższa zawartość białka wpływa również na przyspieszenie spoczynkowej przemiany materii. Będąc na takiej diecie powinniśmy sięgać po produkty z wysoką zawartością białka, takie jak: żółty ser, jogurty, mleko, jaja, mięso z kurczaka czy łosoś. Należy unikać smażenia potraw, a zamiast tego gotować je, grillować lub piec.
Dla kogo sprawdzi się dieta wysokobiałkowa?
Ten rodzaj diety sprawdzi się przede wszystkim u sportowców i osób, które prowadzą aktywny tryb życia. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom,
dieta wysokobiałkowa pozwoli wypracować mięśnie, zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Taki sposób odżywiania zalecany jest również osobom, które zmagają się z niektórymi kontuzjami. Białko, tak jak już wspomnieliśmy, posiada właściwości budulcowe, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku złamań i pozwoli wrócić szybciej do sprawności. W takim przypadku warto jednak skonsultować przejście na tę dietę z lekarzem.